cezahukuku

Ceza Hukuku

Ceza Hukuku, esasen haksızlık teşkil eden insan davranışlarından hangilerinin kabahat olarak tanımlanması icap ettiğini, bu davranışların hangi koşullar altında işlenmesi durumunda kabahat oluşturacağını ve kabahat teşkil eden bu davranışların işlenmesi durumunda ne tür yaptırımların uygulanması icap ettiğini belirleyen bir hukuk disiplinidir. Özetlemek gerekirse ceza hukuku, kabahat teşkil eden fiilleri ve bunlara uygulanacak yaptırımların neler bulunduğunu gösterir.

İnsan toplumu sosyal barışa ihtiyaç duyar. Sosyal barış olmaksızın toplumların yaşamaları ve varlıklarını devam ettirebilmeleri imkansızdır. Herkesin dilediği biçimde davrandığı bir toplumda sosyal barıştan söz edilemez. Her toplumda insanların ortak yaşantıları, sosyal düzeni sağlayan kurallarla sürdürülür. Hiç şüphesiz toplumun sağlıklı ve barış içinde hayatını sürdürmesi, toplumsal düzenin korunması bu kurallara uygun davranmakla gerçekleştirilir. Hukuk düzeninin bir parçası olarak Ceza Hukuk’u da bu amaca hizmet eder.

Ancak hukukun diğer dallarından farklı olarak kurallara uyulmaması durumunda bu kurallara aykırı davrananlara devlet ceza yaptırımı uygular. Devlet cezayı, bir amaca yönelik olarak vermektedir. Bu amaç genel olarak toplum düzeninin korunmasıdır.

Ceza, topluma yada onu oluşturan bireye karşı yapılan zararlı bir eylemin karşılığı olarak, toplum adına uygulanan bir yaptırımdır. Öte yandan topluma yada bireye karşı suç işleyen kişilerin bu suçu işleyip işlemedikleri, ne amaçla, hangi şartlar altında işledikleri gibi sorularında kesin olarak cevaplanması yani adil bir yargılanma sonucunda kesin olarak ortaya konulması gerekir. Yani ceza muhakemesi suçlu ile zarar gören arasında adil bir denge kurmalıdır.

CEZA HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ

Devlet toplumsal yaşamı sulh içinde devam ettirme görevini ceza hukuku kuralları olmaksızın etkin bir halde yerine getiremez. Sadece devlet ceza hukukunu cemiyet düzeninin sağlanmasında son deva olarak ve hukuk devletinin esasları çerçevesinde kullanmalıdır.

Ceza hukukunun genel hükümleri tüm suçlar için geçerli ortak prensipleri ihtiva etmektedir. Burada esas itibariyle bir fiilin cezalandırılabilmesi için ihtiyaç duyulan koşullar ve bu şekilde bir fiilin işlenmesine bağlanan hukuki sonuçlar gösterilmektedir.

Ceza hukuku hususi hükümler de ise kasten öldürme, işkence, cinsel hücum, hakaret, hırsızlık, zimmet, rüşvet benzer biçimde tek tek kabahat tanımları yer almıştır.